Opetatko lapsellesi rahan arvon?

On hyvä että lapsille opetetaan että raha ei kasva puissa tai ettei sitä tule ilmaiseksi seinästä. Lapsen on hyvä oppia siihen, että rahan eteen pitää tehdä jotain, esimerkiksi niin että viikkoraha ei tule ilmaiseksi, pitää osallistua kotitöihin vaikka viemällä roskat tms. Säästämiseenkin on hyvä totutella jo lapsena. Tämä ei riitä!

Jos rahan arvon opetus jätetään tälle tasolle, eikä sitä päivitetä nuoruusvuosina, niin lapsi on pulassa myöhemmin.

Kun lapsi on vähän vanhempi, niin nuoren taloudellisen tulevaisuuden kannalta on tärkeä päivittää lapsena opetettu rahan arvo.

Nuoren pitää nykymaailmassa tietää rahasta seuraavat asiat:

- Rahalla ei ole absoluuttista arvoa

- Rahan arvo perustuu kollektiiviseen uskomukseen rahan arvosta

- Raha on suunniteltu menettämään arvoaan vuosi vuodelta

- Raha menettää arvoaan ensin hitaasti, sitten nopeasti

- Keskuspankit ja pankkijärjestelmä luovat rahan tyhjästä

- Rahan pitäminen pankissa ei ole riskitöntä ja se on jopa typerää negatiivisen reaalikoron aikana kuten nyt.

Keskiluokka on opetettu säästämään rahaa ja että rahalla on absoluuttinen arvo. Tämä on ollut syynä siihen, että kautta historian kun keskiluokka on vaurastunut tarpeeksi, se menettää varallisuutensa.

Aikuisen on tärkeä ymmärtää rahasta lisäksi:

- Raha on nykysysteemissä aina velkaa

- Maailman yhteenlaskettu velkamäärä on suurempi kuin maailman yhteenlaskettu rahamäärä

- Kun velkaa on enemmän kuin rahaa ja velalle pitää maksaa korkoakin, niin on välttämätöntä luoda lisää rahaa, jotta olemassa olevan velkamäärän pääoma + korot on mahdollista maksaa takaisin

- Uusi raha luodaan myös velanoton kautta ja ko. velan korkojen maksuun tarvittava raha pitää luoda myöhemmin (sekin luodaan velanoton kautta)

- Rahan määrän (velan) on kasvettava koko ajan, jotta talouden supistuminen, lama ja kriisit vältettäisiin ja tämä on matemaattisesti mahdotonta, silti poliitikkomme ja pankkiirimme sitä tavoittelevat 

 

Edellä mainittu pätee vain nykyisessä rahajärjestelmässä. Rahajärjestelmätkin vaihtelevat, esim. 150 vuoden aikana rahajärjestelmä on vaihtunut 5 kertaa. Muutos tapahtuu aina silloin kun edellinen järjestelmä havaitaan mahdottomaksi. Uskon, että nykynuoret tulevat näkemään rahajärjestelmämuutoksen elinaikanaan ja silloin sokea luottamus rahan arvoon voi kostautua. Siksi olisi tärkeää päivittää nuorille jo koulussa heidän tietonsa rahasta.

Ilkka Hikipää

toimitusjohtaja

KultaEeva Oy