Miksi kullan hinta on laskenut viime viikkoina?

Kullan hinta on ollut nousumarkkinassa jo 12 vuotta, mutta mikään ei mene koskaan suoraan ylös tai suoraan alas. Kullan hinta lyhyellä aikavälillä vaihtelee kysynnän ja tarjonnan voimien vaihteluiden mukaan, vaikka kullan hinnan taustalla olevat ajurit eli fundamentit tukevatkin vahvasti kullan hinnan nousua.

Markkinoilla psykologia on merkityksellinen. Mikä on juuri sen hetken kollektiivinen tunnelma hintakehityksestä treidaajien keskuudessa, ratkaisee sen kuinka suurella volyymillä kultaa ostetaan tai shortataan.

Shorttaaminen eli lyhyeksi myynti tarkoittaa sitä, että treidaaja myy ensin ja ostaa sen jälkeen. Eli vain järjestys vaihtuu normaaliin kaupankäyntiin verrattuna, jossa ostetaan ensin ja myydään sen jälkeen. Lyhyeksi myydessä treidaaja siis arvaa kullan hinnan laskevan ja jos treidaaja on oikeassa hän voittaa. Hänhän myi kalliimmalla ja osti halvemmalla.

Sijoittajan kannalta on hyvä tietää markkinatunnelmasta ja erityisesti siitä, miten suuret sijoittajat kuten hedge fundit ja rahastot jne. ovat positioineet itsensä kultamarkkinalla. Tämä auttaa ymmärtämään markkinaa.

Kullan osalta markkinatunnelma on hyvin pessimistinen juuri tällä hetkellä. Commitment of Traders –raportin mukaan suuret sijoittajat ovat myyneet kultaa lyhyeksi valtavat määrät. Itse asiassa lyhyeksimyyntipositiot ovat parhaillaan mahdollisesti suuremmat kuin koskaan aikaisemmin historiassa.

Tässä taannoin, kun monet pankit olivat suuressa pulassa ja taistelivat olemassaolostaan,  monet maat rajoittivat lyhyeksi myyntiä pankkien osakkeilla. Rajoitus annettiin siksi että suurilla lyhyeksimyyntipositioilla on kohteen hintaa laskeva vaikutus ja pelkona oli, että pankkien osakkeiden arvo romahtaisi. Eli kun esimerkiksi kultaa myydään lyhyeksi paljon, niin se itsessään vaikuttaa kullan hintaan laskevaksi. Tämä on käsittääkseni merkittävin syy tämänhetkiseen kullan hinnan laskuun, mutta se on samalla syy kullan hinnan vahvaan nousuun heti seuraavaksi.

Kannattaa pitää mielessä, että kullan shorttaajat ovat myyneet kullan jonka he joutuvat ostamaan myöhemmin, eli he joutuvat täyttämään shorttipositionsa. Kun nämä valtavat shorttipositiot alkavat purkautua, niin silloin hintakehitys kääntyy ja silloin kullan hinta voi nopeasti ja dramaattisesti nousta. Shorttaajille tulee jossain vaiheessa kiire irrottautua positioistaan ja heidän on pakko ostaa shorttaamansa määrä kultaa. Tämä aiheuttaa voimakkaan kysyntäpiikin, joka voi tuupata hinnan ylös. 

Viimeksi kun shorttipositiot olivat lähes näin massiiviset, vuoden 2008 loppupuolella, oli kullan hinta 733 $/oz ja kun shorttipositiot purkautuivat, 2 viikon kuluttua kullan hinta oli 820 $/oz. Tälle uudelle tasolle päästyään, kullan hinta ei koskaan enää laskenut sen alle.

Kullan hinnan vaisuun kehitykseen viimeaikoina on siis vaikuttanut ennätyssuuri lyheksimyyntivolyymi. Toinen selittävä tekijä voi olla normaali vuosisykli. Tyypillisesti kullan hinta ei kehity vahvimmon vuoden alkupuoliskolla. Vuosittaiset suurimmat nousut painottuvat vuoden jälkimmäiselle puoliskolle.

On vaikea ennustaa koska shorttipositiot alkavat purkautumaan, tyypillisesti silloin kun shorttaajat alkavat kotiuttaa voittojaan. Tämä hetki on uskoakseni hyvin lähellä ja se voi tapahtua hyvinkin ennen vuoden puoliväliä.

(Kirjoitusta ei tule tulkita sijoitusneuvoksi tai lupaukseksi kullan hinnan tulevasta kehityksestä. Kirjoituksen tarjoama tieto edustaa KultaEeva Oy:n näkemystä kultamarkkinasta.) 

 

Ilkka Hikipää

toimitusjohtaja

KultaEeva Oy