Maailmassa on enemmän velkaa kuin rahaa

Velkakriisi –termi kuvaa erinomaisen hyvin Euroopan valtioiden tilannetta. Velka -> Kriisi, syy ja seuraus, eikö vaan?

Euroopan eteläiset valtiot ovat kriisissä sen vuoksi, että niillä on liikaa velkaa. Nykyisen velan hoitamisen taakka on niin raskas, ettei talouskasvu enää tässä vaiheessa pelasta tilannetta ainakaan kun talouskasvua ei ole. Liian suuri velkamäärä itsessään tukahduttaa talouskasvua, koska velan hoitaminen vie resurssit investoinneilta, jotka voisivat generoida talouskasvua.

Velkakriisi on seurausta ylimitoitetusta lainanotosta (ja lainan annosta). Nyt monet ekonomistit hohkaavat, että elvyttäminen on ainoa oikea tie kriisistä ulos. 

Mitä elvyttäminen on? Se on rahanpainamista ja tämä uusi raha annetaan kriisimaille lainaksi! Kaikki paperiraha luodaan velanoton kautta, eli pitäisi lisätä sitä, mikä aiheutti kriisin, lisää velkaa! 

Kaikki painettu raha on velkaa, joku on velkaa jollekin. Jos kaikki velat maksettaisiin takaisin, niin raha häviäisi kierrosta kokonaan, tämä johtuu siitä että maailman yhteenlaskettu velkamäärä on suurempi kuin maailman yhteenlaskettu rahamäärä.

Velalle pitää maksaa korkokin. Jotta maailmassa olisi riittävästi rahaa maksaa korot, niin sekin raha pitää luoda, muutenhan sitä ei olisi olemassa. Eli joudutaan painamaan lisää uutta rahaa korkoja varten. Taas pitää huomioida, että tämäkin raha laitetaan kiertoon velkana ja sillekin pitää maksaa korkoa. Kierre on valmis. 

Velkamäärän pitää kasvaa koko ajan tai muuten talous alkaa supistua ja tulee lama, nykyisen valtavan velkamäärän kanssa tilanne on vakavampi, velkamäärän liika supistuminen romahduttaisi koko finanssijärjestelmän. Tämä on matemaattinen vääjäämättömyys ja ehkä sen vuoksi monet ekonomistit liputtavat elvyttämisen puolesta.

Valitettavasti elvyttäminen vain lisää velkaa, jonka ylimitoitettu määrä oli se alkuperäinen kriisin syy. Elvyttäminen ei ole lopullinen ratkaisu, vaan keino saada pidettyä talouden rattaat vielä hetken käynnissä. Lopputulos saattaa olla se, että rahaa on painettu niin paljon, ettei kukaan enää luota sen arvoon. Tämä on se logiikka, miksi velkakriisi voi hyvinkin kääntyä valuuttakriisiksi.

Yksittäinen ihminen on aika voimaton tilanteessa, jossa järjestelmä vie. Ainoa mitä kukin voi tehdä, on miettiä kuinka itse suojaa oman taloutensa erilaisissa tulevaisuuden skenaarioissa. 

Kulta on ainoa raha, joka ei ole velkaa ja jos valuuttakriisi leimahtaa, niin kulta toimii todennäköisesti hyvänä suojana omille säästöille. 

Ilkka Hikipää

toimitusjohtaja

KultaEeva Oy