Kullassa on eroja

Viime vuosina markkinoille on tullut runsaasti romukullan ostofirmoja, joiden kautta ihmiset voivat kätevästi vaihtaa tarpeettomat kultakorut ja –esineet rahaksi. Se mitä moni ei ole tullut miettineeksi kultaa ostaessaan tai myydessään on se, missä muodossa kultaesineet ovat ja että eri muodoissa olevaa kultaa hinnoitellaan eri tavalla sekä osto, että myyntivaiheessa.

Esimerkiksi kultakorut. Ostovaiheessa niiden hinnassa voi olla katetta esimerkiksi noin 100% kullan raaka-ainehinnan päälle sekä vielä arvonlisävero 24%. Kun kultakorua ei enää tarvita ja se myydään kullan ostofirmalle, niin se hinnoitellaan yleensä romukultana ja kauppahinta on selvästi alle kullan raaka-ainehinnan.  

Toinen kullan muoto on sijoituskultatuotteet, esim. kultalaatat. Kultalaattojen hinnoittelu poikkeaa korujen hinnoittelusta siinä, että sijoituskulta on arvonlisäverovapaata. Kullan raaka-ainehinnan päälle tulee vain Laatan valmistuskulu ja myyjän kate, jotka ovat kultalaatan koosta riippuvaisia, yhteensä esimerkiksi 10%. Kun sijoituskultalaatta myydään, se on edelleen sijoituskultaa, se ei muutu romukullaksi joten kultalaatoista voi saada myydessä jopa kullan maailmanmarkkinahinnan. 

Kultaa ostettaessa on siis syytä miettiä mikä on kultaesineen tarkoitus. Onko esimerkiksi ylioppilaalle lahjaksi annettava kulta tarkoitettu käyttöesineeksi eli tuleeko se käyttökoruksi vai onko takana ajatus, että kulta on tarkoitettu arvon säilyttäjäksi ikään kuin rahan sijaan, pesämunaksi tai sijoitukseksi.

Kultalaatta ei sovellu koruksi, mutta se on järkevämpi sijoitukseksi. Korut taas tuovat käytön kautta iloa, mutta taloudellisessa mielessä ne eivät ole hyvä sijoituskohde.

Esimerkiksi; Perusmallinen rannekoru (8,5 grammaa, 14 karaattia), jossa on puhdasta kultaa 4,9725 grammaa, maksaa 597 euroa (7.3.2013 Timanttiset, myymälässä). Samaan aikaan 5 gramman sijoituskultalaatta, puhdasta kultaa, maksaa 218 euroa (7.3.2013 KultaEeva.fi). Kultakorussa on hiukan vähemmän kultaa, mutta se maksaa 273 % enemmän kuin kultalaatta. 

Entä sitten myydessä? Jos vastaavanlainen kultakoru myydään kullanostofirmaan, esim. KultaRahaksi Oy:lle, jolla on parhaimman hinnan takuu, siitä saa tänään (7.3.) 190,91 €. Jos taas edellisen esimerkin kultalaatta myydään tänään KultaEevalle takaisin, niin siitä saa 197 €.

Kannattaa siis kirkastaa itselle ensin kullan käyttötarkoitus ja valita ostettavan kullan muoto sen perusteella. 

Ilkka Hikipää

toimitusjohtaja

KultaEeva Oy